header-tila

logo


 

Ilmasta rahaa 2007

Käsikirjoitus Michalel Cooney

Suomennos Sami Parkkinen

Ohjaus Rauli Jokelin

Esitetty Pyynikkilän kesäteatterissa 8-29.7.2007

Esityksiä: 12

Katsojat: 2940

 

 

Tosi on parasta farssia!

Farssi on taitolaji. Vastoin joitakin käsityksiä se ei ole pelleilyä ja hassuja hattuja ja hölmöjä ilmeitä tai muuta tarkoituksetonta naaman vääntöä. Itse olen käsittänyt niin, että parasta farssia syntyy silloin, kun tilanne on niin kiperä ja tosi, että on pakko tehdä ja sanoa vain olennainen, muutoin tulee noutaja!

Noutaja voi olla poliisi, vaimo, aviomies tai niin kuin ILMASTA RAHAA -näytelmässä Kelan piiriylitarkastaja.

Hyvässä farssissa jokainen henkilö pyrkii saamaan selville jotain tärkeää ja itselle se taas on kohtalokasta ja silloin on keksittävä hyvin uskottavia selityksiä. Joskus niitä sanotaan valheiksi! Ja tilanne kärjistyy yhä kiperämmäksi ja silloin ohjaajan ohje kuuluu: näyttele tilannetta, älä luonnetta, älä sävyjä. Näin ainakin allekirjoittaneen ohje on kuulunut Ruoveden Teatteriyhdistyksen näyttelijöille.

Mainiosti ryhmä on sisäistänyt ohjeet ja lähtenyt nopeatempoiseen tapahtumien vyöryyn innolla mukaan. Olennaisen löytäminen ja siitä kiinni pitäminen onkin vaatinut hyviä hoksottimia ja tiukkaa ajoitusta ja luottamusta siihen, että olen ilmaiseva ja hauska ilman naamanvääntelyä. Näyttelemisen "keveys" onkin tärkeää: hirveää tyypinvääntöä on tuskaista katsoa kaksi tuntia (ellei tyyppi ole tosi!) Näyttämöllä tulisi olla tosi ja rento ja keskittyä olennaiseen. Siinä onkin haastetta kerrakseen.

Ruoveden Teatteriyhdistys valitsi tämän kesän näytelmäkseen farssin ja monipuolistaa jälleen ohjelmistoaan. Lavastuksessa ei käytetä tällä kertaa maastoa hyväksi, vaan tehdään tietoisesti "lavateatteria". Hyvässä farssissa tarvitaan nimittäin useampi ovi, täsmälliset välimatkat, tiukka taimaus, hyvä juoni ja hyvät näyttelijät. Näitä olisi nyt tarjolla! Tärkein päämäärämme on ollut yleisön viihtyminen. Toiveemme on, että katsomossa on vähintään yhtä hauskaa, kuin meillä oli tätä tehdessämme.

Rentoa kesää!
Rauri Jokelin
Ohjaaja
ROOLEISSA
Erkki Joutsen Riku Seppälä
Jorma Rusanen Harri Tastula
Irma Jenkanen Maija Tastula
Yrjö Joutsen Elias Kangasjärvi
Saila Kessilä Suvi Lindell
Liisa Joutsen Piia Ristiniemi
Tohtori Kapanen Niilo Itänen
Yli-Kirkkaala Seppo Ilmarinen
Neiti Kuparinen Päivi Rautakumpu
Kerttu Tikkanen Aila Oja
Kuiskaaja Emma Järvinen
Lavastussuunnittelu Marko Karvonen
Puvustus/nukke Päivi Rautakumpu, työryhmä
Lavasteiden rakennus Rauno Moksunen
Poikien työpaja

ruovesiOP uusiennakkolippuhd markkinointi

Valokuvat näytelmistä: ©Heikki Saarinen, ©logoala©Antti Salkosalo ja ©Enni Verkkala