header-tila

logo


 

Oppineet naiset 2004

Kirjoittanut Moliére

Suomentanut Esko Elstelä

Ohjaus Mauri Kuosmanen

Esitetty Pyynikkilän kesäteatterissa 10.7-1.8.2004

Esityksiä: 12

Katsojat: 1511


 

Arvoisat katsojavieraamme!

Olemme tarttuneet teokseen, jota harvoin nähdään kesäteatterimiljöössä. Tänä kesänä eteenne avautuu mahdollisuus sukeltautua 1600-luvun Pariisiin ja vaikka sää ei suosisikaan, niin voi aina lohduttautua sillä, että kyllä siellä Pariisinkin kujilla aina joskus satelee, ja kääriytyä huopiin ja muoviin sekä nauttia! Nauttia värikkäästä komediasta ja sen hupsuista käänteistä…tai jos se ei vielä riitä, voi terästäytyä nauttimaan Esko Elstelän nokkelasta käännöksestä ja antaa sen virran viedä. Puhumattakaan hienosta musiikista taustalla.

Jean-Baptiste Poguelin 1622–1673, eli MOLIERE on klassisen komedian luoja, porvarillista syntyperää, käytännön teatterimies, näyttelijä ja ohjaaja. Heti alkuun hän sai mahtavia suojelijoita mm. Ludvig XIV:n. Hän oli rohkea ja suorapuheinen ja näin hankki itselleen vihamiehiä vähän sieltä sun täältä. Ellei kuningas olisi ollut hänen suojelijanaan olisivat nyt historian merkkiteoksiksi päätyneet näytelmät jääneet toteutumatta. –Sillä ilman päät on aika hankala kirjoittaa!

Suojelusta huolimatta kävi kumminkin niin, että esim. ”Tartuffe” jäi ensin esittämättä, sillä ihan kaikkeen ei kuningaskaan pystynyt, sentään henki säilyi. Sittemmin ”Tartuffe” on ollut teatterien ohjelmistoa ympäri maailman! Nauru on paras ase! (Dario Fo)

Monia muitakin teoksia syntyi ”Saituri”, ”Porvari Aatelismiehenä”, ”Luulosairas”, ”oppineet Naiset” …jne.

Kaikki hänen näytelmänsä irvailevat ihmisten heikkouksille ja paheille, mutta ovat myös samalla nautittavia henkilökuvia syvästi tutkittuja ja monivivahteisia.

Tämä on ollut perusedellytys siihen että ne ovat kestäneet eri tulkintoina vuosisatoja –Suuren klassikon perusedellytys. ”ei sitä muuten klassikoksi pääsisikään”!

Olen valinnut musiikiksi Moliéren aikalaisen Louis Couperin 1626–1661 Zembalosarjan ”Suites & Pavane” luomaan atmosfääriä…toisaalta saatatte kysyä että mitä se ”Trio Niskalaukaus” siellä tekee…kuunnelkaapa.

Toivon TEILLE virikkeistä teatterihetkeä.
Mauri Kuosmanen

Ohjaaja

ROOLEISSA:
Chrysale Niilo Itänen
Philaminte (Chrysalen vaimo) Liisa Juusonen
Armande (vanhempi tytär) Johanna Vihervuori
Henriette (nuorempi tytär) Suvi Lindell
Ariste (Chrysalen veli) Rauno Moksunen
Belise (Chrysalen veli) Maija Mikkonen
Clitandre Harri Tastula
Trissotin Seppo Juusonen
Vadius (Oppinut) Tapio Vihersalo
Martine Annika Laine
Lépine Jonna Koivunen
Notaari Annamaija Paloviita
Julien Sylvi Kangaspeska
Vahtimestari Niko Hietanen
Kuiskaaja Emma Järvinen
Äänien ajo Pauli Paananen
Ohjaajan assistentti,
äänet Jussi Kuosmanen
Lavastus Seppo Juusonen ja työryhmä
Puvut Liisa Juusonen ja työryhmä

ruovesiOP uusiennakkolippuhd markkinointi

Valokuvat näytelmistä: ©Heikki Saarinen, ©logoala©Antti Salkosalo ja ©Enni Verkkala